Select Page

TIPS UNTUK LEPAS LOAN BELI RUMAH BAGI BEKERJA SENDIRI

Ramai sebenarnya yg mahukan rumah pertama, terutama bagi yg sudah bekeluarga. Jadi, harini saya nak kongsi sikit cara untuk pastikan loan lulus untuk beli rumah pertama bagi golongan yg bekerja sendiri ( bisnes sendiri)

  1. DAFTAR SSM
    Ni langkah paling penting. Takde ni, memang tak boleh apply loan. Buat seawal yang mungkin. Sebab SSM ni nak kena tunggu sekurang kurangnya 2 tahun baru layak apply loan.

As soon as possible. Tak kisah la kau just jual kerepek je ke, tapi once kau ada plan nak beli rumah dr perniagaan kau, haa daftar la ssm. Takpe, kita berangan je dulu. Berangan kan free.

  1. GUNA CURRENT ACCOUNT BANK
    Pastikan semua duit jualan masuk dan keluar melalui akaun bank ni.
    Antara manfaat
  • senang nak kira untung rugi
  • bank akan percaya yg kita mmg ada income
  • nanti nak bayar cukai di lhdn, dah ada rekod

Jangan campur adukkan akaun bank. Situ lah nak buat transfer ke shopee lazada bagai. Situ juga la nak buat saving, situ jugak customer buat bayaran.

No. A big no. Rungsing nanti. Pastikan ada satu akaun khas untuk bisnes.

  1. REKOD PENDAPATAN SETIAP BULAN.

Rekod jualan, modal dan untung setiap bulan.Jangan jadi pencuri bisnes sendiri. Semua duit masuk, main pakai je.

Bila kita rekod, lebih senang nak tahu pencapaian bisnes kota setiap bulan.

  1. APPLY KAD KREDIT

Guna hanya untuk isi minyak. Pastikan buat pembayaran balik. Bayar on time, jangan tambahkan hutang.

  • kenapa perlu kredit kad? Sebab ini paling mudah untuk adakan ccris rekod dengan bank. Bila rekod pembayaran cantik, senang nanti bank nak luluskan loan korang tu.
  1. DECLARE PENDAPATAN DI LHDN

Bila dah ada pendapatan, setiap tahun kita kena submit borang cukai di LHDN. Yang ni isi online je sekarang. Kalau tak pandai isi, boleh minta tlg accountant.

Ada yg fikir kalau bisnes kecil, x perlu submit sebab takut kena bayar cukai. Rugi. Jgn risau, sbb bukan semua org yg akan kena bayar cukai. Ada limit dia, ada rebat untuk tolak cukai juga. Kalau untung selepas rebat lebih rm36k baru kena bayar cukai.

Bila kita ada rekod cukai di lhdn, bank lebih yakin yang kita memang betul betul serius berbisnes.

  1. SAVING

Yg ni mmg kena ada untuk beli rumah. Selalunya nak beli rumah pertama boleh dapat 100% loan, tapi kalau rekod x bagus, sometimes dpt 90% shj. Dan kadang2 kena bayar yuran guaman lagi. So, better buat simpanan awal2 at least 15% dari harga rumah.

Lagi satu saving ni boleh jadi penguat untuk kita apply loan. Contoh kita ada saving di asb atau tabung haji. Nanti bila apply loan boleh lampirkan sekali. Peratus untuk loan lulus lebih tinggi.

So, jangan lupa menyimpan ya. Alaa. Sabar jap menahan nafsu membeli emas mahal mahal, tukar kereta setiap tahun, nak beli tudung itik ke. Pakai je tudung pasar malam dulu .
.
.

Lepas dah ada semua ni, boleh la korang walk in setiap bank, tanya interest rate, berapa max loan yg boleh dapat.

Kalau guna servis agent lagi senang. Mereka boleh tolong uruskan semuanya. Korang boleh rilek2 je kat rumah tunggu call. Hehe

Boleh kongsikan dengan kawan kawan korang yang berniaga sendiri.

KAMIL

PERUNDING HARTANAH BERDAFTAR (REN 54848)

LEGACY REAL PROPERTY KUANTAN

Open chat
1
AinKam2uProperty.com
Hai! Bagaimana boleh saya bantu tuan/puan