fbpx

Login


Register | Recover Password
 

MRTT ATAU MLTT???

Tags:

“Saya berhajat nak beli rumah. Tapi saya confuse nak ambil MRTT ataupun MLTT ? “ Beza antara MRTT dan MLTT .Dua insurance rumah yakni perlindungan aset yang patut diambil tahu.Ramai yang tidak ada ilmu pasal benda ini.Bila submit loan , bank akan mewajibkan anda untuk mengambil MRTT kerana itu keuntungan untuk mereka.Persoalannya nak bagi untung dekat bank ataupun dekat diri kita sendiri?- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Disini saya ringkaskan untuk anda semua:MRTT akan membiayai lebihan hutang sahaja.MLTT(TAKAFUL) pula satu “mechanism transfer of risk”.Kenapa saya cakap macam tu:Contohnya jika harga rumah : RM300 000Situasi : Selepas 7 tahun membayar, baki pinjaman tinggal Rm 160 000. Pastu owner Rumah meninggal dunia.

Jika MRTT : Bank hanya akan membayar lebihan baki pinjaman iaitu Rm160 000 tadi.Dan rumah tersebut akan dapat kepada waris..

Jika MLTT: Waris akan menerima pampasan RM300 000 . Baki pinjaman Rm160 000 dapat dibayar dengan pampasan tadi.Rumah tersebut akan dapat kepada waris.Dan ada lagi lebihan sebanyak Rm140 000 untuk waris!.Itulah dia Hibah!Kelebihan MLTT ini dia include sekali dengan hibah kepada waris kita.Dan satu lagi kelebihan MLTT , ia bukan sekadar perlindungan untuk aset anda , ia juga tempat pelaburan..Jadi dengan Ambil MLTT:Protection rumah dapat,Hibah dapat,Saving dapat Jadi which one yang lagi menguntungkan kita?Nak bagi bank untung atau diri kita yang untung?simpanan pun masih ada jika tidak berlaku kematian..Mohonlah ketika masih muda walaupun belum berhajat membeli rumah.

Kamil

Perunding Hartanah Berdaftar

Legacy Real Property Kuantan

0139489772

Print
Open chat
1
AinKam2uProperty.com
Hai! Bagaimana boleh saya bantu tuan/puan